de internationale interactieve bureau Fortune Cookie

Een dergelijke vorm formulier presentatie van de inhoud heeft weinig kans van inzet gebruiker. algemeen bladeren area in een haast en in geval van moeilijkheden van het vinden van de informatie die ze geïnteresseerd zijn in een site , besluiten te vertrekken haar falen en dienst gekenmerkt door een grotere functionaliteit. De sleutel is zo dan om informatie te presenteren op een zodanige wijze dat Webdesigners aannemer direct kon worden Internetbureau evalueren en pagina de aanvrager geeft nuttige informatie aan hem.

Voor dat doel bruikbaar zal inhoud – Internet bureau subkoppen, markeert sleutelwoorden, opsommingstekens belangrijke informatie, en daarnaast op een vergelijkbare manier goed leesbaar en mooi en transparante tekst. 5e Klein Te klein lettertype lettertype net de ouderen.

ruimte op de homepage moet worden bestaan ​​ worden gevuld met informatie. Het is wel Iden , omdat hoe meer informatie, des te kleiner overdracht van elk element. Bijgevolg is het moeilijker voor gebruikers om belangrijke informatie te vinden en vinden van de inhoud van de site. Als we de teveel gebruikte lijnen, de randen a banner knippert het resultaat is geluid, de uitwisseling in plaats van duidelijke informatie in een aantrekkelijke vorm.

In de virtuele ruimte, hoog in aantal gevallen veel minder is meer. Economisch het ontwerpen van een wijk onder meer de met in plaats in plaats van de lijn en randafstanden en de groeperen van soortgelijke informatie wordt toegestaan ​​ uzelf trakteren , en en gunst vriendelijkheid van de Internet-gebruikers.

– Maar eigenlijk presenteren maar nog steeds op dit punt geïnteresseerd internet Webdesigners gebruiker. Derde Geen hoogtepunt bezochte koppelingen Highlighting bezochte koppelingen is een van de fundamentele beginselen van de algemene websites, en Internetbureau continu extreem

beruchte herhaaldelijk ongehoorzaam. In de meeste sites geen aanwijzingen over de huidige locatie en de afstand ofwel zijn ze zeer heel zeer beperkt. Webdesign Vermelding van eerdere bewegingen op de site is een van de belangrijkste manieren om het gemak facilitatie oriëntatie in de gebruikers van diensten zoals cross via over de kleur te veranderen gebruikte hyperlinks. Het is bovendien de nodig is om een ​​efficiënte navigatie zorgen – overbodig opening eerder bezocht gebied algemeen is vaak frustrerende ervaring voor de gebruikers. 4e Het nieuws Uit de analyse blijkt dat erg veel veel informatie op de website gepresenteerd als een doorlopende tekst.

8e Schendingen van het Verdrag ontwerp Consistentie is Webdesigners een van de belangrijkste principes van usability. Wanneer elementen dezelfde functies bedienen uitzien en zich gedragen op dezelfde wijze, hoeven gebruikers niet nodig om voedsel te geven tot nadenken af wat er zal gebeuren na het gebruik ervan. Dit maakt gebruik van de site geen en geen tijd verspillen op zoek naar de nodige links, knoppen of andere elementen. Het gebruik van gebruik verder een vergelijkbare manier gemeenschappelijk ontwerp conventies. Gebruikers algemeen hebben meestal bepaalde verwachtingen over het uiterlijk en de locatie van de gemeenschappelijke elementen (bijvoorbeeld, zoeken, navigatie, login) op basis van hun ervaringen met bekende om ze te sites.

Naleving van deze beginselen zal Internet bureau Internet-gebruikers meer snel op te Internetbureau sporen ontdekken de informatie die u nodig hebt en sla ze Webdesign de frustratie in verband met de noodzaak om niet-standaard en niet-intuïtieve oplossingen. 9e Opening nieuwe vensters openen van nieuwe vensters is een van de meest de grootste in de hoogste mate van ervaring vervelend tijdens het browsen gebied web site. Een belangrijke designer’ów gaat ervan uit dat de externe link opent een nieuw venster gebruikers houden op hun site. Niets in een hogere graad met een grotere intensiteit van de waarheid. Introductie van bezoekers in de nieuwe ruimte, die is een nieuw venster, verstoort in veel gevallen , beide het nieuw venster en de pagina.

10e Navigatie Navigatie op de site van Webdesigners vele Poolse bedrijfsleven algemeen verlaat groot te wensen over. Vaak gebruikt Navigatie is dingen om de inhoud die op de site – bijvoorbeeld gebruikt menu horizontale kit website en maakt het moeilijk te bereiken om dieper, maar de veel belangrijke informatie te drukken. Categorieën weer is herhaaldelijk opgeroepen met het gebruik van obscure woordenschat voor gebruikers –

getrokken uit de industrie jargon. Webdesign Dit is wat het lijkt Internetbureau logisch vanuit het standpunt van de werknemer een adem , soms is in detail volstrekt onleesbaar zijn voor internetgebruikers.

Een het lezen van het beeldscherm is in een hogere graad met Webdesigners een grotere intensiteit dan die vervelende dan in het geval van afdrukken, vandaar moet vermijden valt factoren die wat meer is helderheid . Sommige mensen denken dat de buurt het gebruik van kleine lettertypen zien er elegant en professioneel. Echter, de uitbuiter aannemer gebruikt van die site mei een express te overmeesteren en warn voor verdere lectuur. Diensten die soortgelijke benzine te bieden voor meer gebruiksvriendelijke vorm kan gratis Internet bureau kopen via dit voordeel. Het is noodzakelijk om extra op een vergelijkbare manier garantie kracht

Zoom tekst en helder stijl en font contrast in tegenstelling tot Webdesign de achtergrond – bij voorkeur leesbaar is angel|boos van Inscription Internetbureau op een lichte achtergrond. 6e Ook zonder nummer van elementen op de pagina, helaas, steeds -to-date nog steeds domineert de veronderstelling dat zekere zin, 100 procent.

Navigatie een vele malen weerspiegelt herhaaldelijk op de interne structuur van het bedrijf, steden om mensen geschikt reageren op veelgestelde vragen. Internet bureau Zeer geldig is inrichting navigatie met behulp van gegevens over verwachtingen van gebruikers en ook om te testen haar it voor de uitvoering van het definitieve ontwerp.

De grootste fouten op het gebied van usability in het eerste van het bedrijf Poolse vestigingen Geen steun interne zoekmachine zoek hoog in een aantal gevallen overmatig exacte eigenlijk het analyseren van zoekopdrachten van gebruikers. behandeling typefouten en andere Webdesign fouten, geen rekening gehouden met andere vormen van woorden of de volgorde van woorden in een zin in de meeste gevallen resulteert in het ontbreken van de zoekresultaten. Hierdoor moet de gebruiker te verbeteren of vragen te veranderen in het ergste geval kan zijn waarschijnlijk make verlaten van verder onderzoek . Oplossing van het monster is Identificatie en rekening houdend met fout slecht getypte wachtwoorden, de gebruiker vraag “of je wilde vind ? (vaste termijn)”

gewijzigd voorstel aan of overeenstemt met de Internet bureau ingevoerde zinnen. Tweede PDF-bestanden niet als Internet-gebruikers, wanneer de informatie die zij nodig hebben van de Binnenkort worden gepubliceerd als PDF-bestanden. Dit verstoort interactief met hun acties. Bijzonder lastig is de situatie, wanneer aannemer moet krijgen paar of meer bestanden te interessant content te vinden. Als er geen reden om te geloven dat gebruikers bereid zijn om krijgen te verzamelen en af ​​te drukken van de informatie mag niet worden bestaan ​​ ze geplaatst worden in pdf-bestanden. Als het motief locatie ze te plaatsen op de website als pdf-bestand. is ruimte, waarde is het wenselijk te beschrijven aan de aanwezig met het gebruik van dynamische elementen (tabs, carrousel, galerie, etc.)

die een negatief effect op het standpunt dat het gebied deel te nemen aan de resultaten die door onder door zoekmachines. User Experience professionals die werkzaam zijn in de interactieve agentschap Fortune Cookie ontwikkelde een lijst van de tien dodelijke zonden, die zijn over het algemeen in de meeste gevallen meestal gepleegd in het kader van het ontwerpen van websites. Hun effect is zeer erg algemeen Internetbureau troonsafstand verdwijning van producten en en het bedrijf diensten concurrentie Webdesigners met in een hogere graad met een grotere intensiteit functionele website.

President Fortune Cookie Polen. De grootste fout heeft betrekking op de belangrijkste corporate website van de KMO-sector en ook openbare instellingen. In de meeste gevallen de websites van deze twee groepen worden gekenmerkt door klein functionaliteit, en en Internetbureau aantrekkelijke vorm type . In mindere mate, de problemen die in de kruin van de boom lijst “10 dodelijke zonden van de Poolse websites”

over multinationals en beursgenoteerde Internet bureau ondernemingen, atollen voor ramp , jammer genoeg, zoals aangegeven door de experts Fortune Cookie is niet de regel. – Usability is beslissen over de kwaliteit van het product-systemen. In het geval van zakelijke websites hoog belangrijk aspect is glad communicatie uitwisseling bedrijf en de gebruiker, wat resulteert in het voorbeeld Inkoop. De sleutelrol gespeeld in deze is genomen ergonomische kijk klant een goede keuze – voegt Albert. 10 Deadly Sins Poolse websites –

Comments are closed.